KALAH, UMNO TAK KESAH
( tetapi yang mereka ditakuti………)

SECARA jelas saya menyatakan bahawa sebenarnya orang UMNO/BN tak kesah kalau nantinya kalah di “election” akan datang sebab mereka sudah kaya raya dan bisa hidup sekian lama untuk anak cucu cicit mereka sampai ke-7 keturunan dan ini hakikatnya bagi yang mereka punya jawatan menteri dalam kabinet negeri atau persekutuan atau yang kaki rasuah.

Kekayaan mereka sudah cukup untuk mereka hidup sekian lama, sama ada terus berada dalam negeri atau nanti lari ke luar negeri dan rakyat tinggal begitu saja tanpa apa-apa dan terus menunggu bulan jatuh ke riba.

Apa pula yang orang UMNO/BN takuti?

Nah, ini soalan yang paling seronok didengar dan dalam hati kalau soalan ini ditanya maka orang UMNO/BN akan ketakutan seolah mahu kembali ke dalam perut mama mereka agar terselamat dari tindakan undan2 negara.

Kita tahu anak Mahathir, adik Najib, Musa Aman, Taib Mahmud, Khir Toyo dan lain-lain lagi kayanya begitu hebat sekali dan gaji bulanan yang ada tidak menyebabkan mereka kaya sedemikian dan dari mana mereka dapat duit sebanyak itu? Tidak mungkin berniaga sebab sang menteri tidak dibenar berniaga.

Nah, tentunya kalian tahu dan jawabannya juga tahu.

Kalau PR memerintah misalnya. Lalu apa jadi ketua Polis Negara/SPRM, Pengarah Imigresen, Ketua hakim dan jawatan2 yang secara tidak langsung bawah mantan PM yang pro PM dan ini sudah pasti tidak sesuai lagi dan kena akur ikut undang-undang sebenar.

Bila ikut undang2 sebenarnya, maka siasatan akan dilakukan dan segala tong tahi akan terkeluar dan ketika itu apa jadi? Dan dengan bukti2 yang jelas yang selama ini tersembunyi akan terbongkar dan ketika itu kita tahulah apa sudahnya.

Apa sudahnya?

Bila mahkamah siap membicarakan dengan bukti2 yang sah dan jelas, lalu apakah mereka boleh bersilat kata dengan kekayaan yang ada termasuk data kehadiran Altantuya hilang di computer Imigresen dan setelah itu kita akan mencium bau tahu kesan tong tahi pecah.

Baunya bukan lagi tahi tetapi bau bangkai yang menyebabkan orang muntah di mana-mana dan Malaysia akan dipenuhi oleh muntah2 rakyat jelata dan kemungkinan Tsunami akan hadir untuk membersihkan keadaan yang lalu ini untuk semula ke BERSIH.

Setelah BERSIH, macam saya kata dulu yang penjara akan dipenuhi oleh rakyat kita yang dulu disanjung mulia dan tak hairan aka nada menteri cabinet baru dalam dalam penjara alaf baru dan tentu saja yang paling mengerunkan ialah apakah akan ada yang bakal digantung sampai mati kesan C4 terhadap Altantuya Seribu.

Demi keadilan sejagat

ISMAILY BUNGSU
SABAH