Halaman

Jumaat, 15 Jun 2012

B u k a n S a l a h k u . . . . ...........


Kebelakangan ini, aku diuji lagi. Ya Allah, ujian kali ini benar-benar hampir membuatkan aku tersungkur jatuh dan tidak berdaya untuk bangun. Aku kesedihan, hidup ku kesuraman, ketenangan dan kebahagiaan hilang entah ke mana. Pedih sungguh rasanya hati ini, bagai disiat-siat dengan belati yang sangat tumpul, menambahkan penderitaan yang aku alami. Ya Allah.. tiada siapa yang ku lihat.. hanyalah diriMu.
Aku tidak berdaya. Menerima tempias dan penangan yang cukup perit ini. Walaupun usaha aku selama ini akhirnya alhamdulillah telah membuahkan hasil, namun dia pergi tanpa ingin menoleh lagi. Aku akur, kerana tidak pernah sekali aku meminta dia untuk pergi, namun dia ingin pergi, maka aku relakan demi kebahagiaannya.
Hari-hari aku menjadi sungguh kelam. Hilang daya, hilang tenaga, hilang semangat dan hilang keserian di wajah. Sungguh aku derita. Ya Allah.. tiada siapa yang ku lihat.. hanyalah diriMu.
Hari ini, Allah itu sungguh maha besar. Maka terlihatlah segala rahsia.. Aku tak bersalah.. Aku dianiaya, aku dibenci, aku dizalimi tanpa aku tahu apa punca kesalahan aku. Mereka dengan gah menghakimi aku, sedangkan aku tidak mengerti kenapa aku diperlakukan sedemikian. Akhirnya, benar Allah itu maha besar.. Allah telah menunjukkan kepada aku satu-persatu kebenaranNya dan usaha yang selama ini aku berperah keringat dan berperih hati.. akhirnya menemui kejayaannya. Apapun, aku redha. Aku redha mungkin inilah ujian untuk aku dan untuk nya. Cuma aku terkilan, kerana dia tidak menoleh lagi, dia termakan kata-kata negatif orang sekelilingnya mengenai aku, dia tidak mendukung aku saat aku terjatuh, dia tidak memapah aku di saat aku memerlukan keyakinan dan semangatnya dia. Sedangkan AKU TIDAK BERSALAH....
Ya Allah.. selamatkanlah hati nuraniku dari terus terbuai dalam kesedihan..
Ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa ku lihat
selain hanya namaMu.. ya Allah..
Esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah..
Kau tempatku meminta 
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya hambaMu yang selalu bertaubat
Ampuni ku ya Allah
yang sering melupakanMu
seolah Kau limpahkan kurniaMu
dalam sunyi aku bersujud padaMu.