Halaman

Jumaat, 8 Jun 2012

Berapa Kali nak Cakap, Umno ni Suka Menipu Harga Minyak


Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah mengumumkan bahawa harga petrol RON97 akan diturunkan 10 sen seliter kepada RM2.80 seliter mulai hari ini, kata Beliau  harga runcit   turun adalah disebabkan harga minyak mentah antarabangsa yang jatuh di bawah paras USD100 setong.

 Tapi persoalannya sekarang, kenapa minyak RON95 masih tak turun-turun lagi, padahal semua dah tahu Umnoapco Barisan Nasional dah tipu rakyat, sebabnya bila kerajaan dok sanang konon beri subsidi pada rakyat melalui RON95, minyak RON97yang tak bersubsidi itu sebenarnya lebih murah.


Adakah harga runcit RON97 dijual betul-betul mengikut harga pasaran antarabangsa? Jika betul RON97 dijual mengikut harga pasaran antarabangsa, mengapakah harga jualannya pada masa sekarang (RM2.80 seliter) jauh lebih murah daripada harga petrol RON95, iaitu RM3.53 seliter?

Jelas, kita sudah kene Kencing, sama ada subsidi itu kurang dari jumlah yang dicanang, atau memang takde subsidi langsung, kalau tak mengapa RON97 sebenarnya lebih murah dari minyak RON95.

Sampai hari ini tak ade menteri sanggup Jawab.

Tiada ulasan: